hammerum-herred.dk
Navigation
Gæster
Forside
Kirkebøger
Batch-Numre
Andre nævnelser
Skifter
Tingbøger
Fast ejendom
Lægdsruller
Familiestof
FS / AO / Wiberg
Kommunalstof
Andre kopier
Slægtstavler
Borris Seminarium
Andre afskrifter
Skat
Artikler
Fotoalbum
Gravsten
Links
Bøger
Søg
Søg i debatforum
Slægtsbøger
Forumindlæg
Se indlæg
hammerum-herred.dk | Forum | Efterlysninger
Forfatter Synderby, Barfod, Ahler, mv., Borris
feldborg
Super Administrator



Antal indlæg: 3531
Bopæl:
Tilmeldt: 26.06.05
Lagt på d. 22/08/2008 01:53
hejsa....

Dette er en udløber af de tråde der fornylig har været omkring forskellige familier i Borris. Det handler nok mest om nogle teorier / mulige forbindelser og jeg håber så, at andre vil give deres besyv med.

1.
Knud Haaning nævner i et indlæg en mulig forbindelse mellem Sønderbyfolkene (Morten Ørnhoved, Lauge Uhr, broderen Jens og den mulige bror Peder) og Barfoed slægten.

Et indicium for denne teori kunne være, at Christen Laugesen Sønderby hele 4 gange (1712, 14, 15, 17) står fadder hos Jens Jacobsen Barfoed i Lindvig, og at hans kone jo faktisk kommer fra Lindvig.

Et andet indicium kunne være, at Jens Jacobsen Barfoed kommer til Lindvig omkring den tid Morten Lindvig dør. En mulig slægtning.?

Kunne hendes far "Morten Lindvig" være en hidtil ukendt Barfoed. Navnet Morten er jo ikke ukendt i den familie.??

Imod teorien taler naturligvis, at det er Christen Sønderby selv, og ikke hans hustru, der står fadder de nævnte 4 gange. Men han kommer jo fra Stauning, og har vel næppe nogen tilknytning til hverken Borris eller Barfoed familien.?

2.
Nogle kilder nævner at den Morten Jensen Sønderby der omkr 1702 bliver gift med Karen Jacobsdatter Ahler (Harboe), og mod en pose penge får både datteren og det hele kongerige, skulle være en bror til Knud Jensen Sønderby (død 1752 og iøvrigt gift med degnedatteren Birgitte Køpke fra Vorgod).

Morten og Knud Sønderby skulle så være sønner af den Jens Jensen Sønderby der angiveligt boede i Sønderby onkring 1681 - 1699.

Nogen der har bemærkninger til dette.??

3.
Og tilsidst 10.000kroners spørgsmålet: Kan der knyttes nogen forbindelse mellem de forskellige forkomster af "Morten" navnet på den tid i Borris, eller er det bare en overtræt webmaster der ser syner.???


mvh, a.f.
hammerum-herred.dk  
Forfatter RE: Synderby, Barfod, Ahler, mv., Borris
Carl Kofoed
Medlemmer

Antal indlæg: 69
Bopæl:
Tilmeldt: 29.07.05
Lagt på d. 23/08/2008 00:33
Hofmansen citerer side 10 i Pedersminde Gårdhistorien fra matriklen 1688 dette: ”. Forpagterne Jacob Andersen i Alergaard under Sophie Rostrup og Bonden Morten Jensen i Lindvig under Lundenæs havde i Fællesskab en Laksegaard i Skjern Aa. Bare den oplysning. Carl.
 
Forfatter RE: Synderby, Barfod, Ahler, mv., Borris
feldborg
Super Administrator



Antal indlæg: 3531
Bopæl:
Tilmeldt: 26.06.05
Lagt på d. 24/08/2008 02:46
Carl Kofoed skrev:
Forpagterne Jacob Andersen i Alergaard under Sophie Rostrup og Bonden Morten Jensen i Lindvig under Lundenæs

Morten Jensen i Lindvig må vel være identisk med den Morten Lindvig (død 1709) der er far til Karen Mortensdatter Lindvig (gift 1704 med Christen Laugesen Hvollig), men derudover ved vi vel ikke meget om ham.??

Men Sofie Rostrup skylder jo penge til gud og hvermand, og i 1676 tinglyses et pantebrev til Maren Pedersdatter, så på det tidspunkt må hendes mand forpagteren Anders Jensen være død.

At Jacob Andersen nævnes som forpagter i 1688 passer jo også med, at han bliver gift med Maren Pedersdatter senest 1678 og overtager hendes afdøde mands forpagtning af 1668. Men også han låner flere gange penge ud til Sofie Rostrup og i 1693 må hun afstå Ahlergaard, som Jacob Andersen dog først får skøde på i 1700.

Men allerede 2 år senere må den gode mand Jacob Andersen Harboe selv ud på lånemarkedet og låner 590 rigsdaler af svigersønnen.
.


mvh, a.f.
hammerum-herred.dk  
Copyright © 2004 by a.f.
webmaster@dis-danmark.dk