![](../themes/Valencia/images/blank.gif) | Navigation | ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) |
|
![](../themes/Valencia/images/blank.gif) | Se indlæg | ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) |
![](../themes/Valencia/images/blank.gif) |
Forfatter |
Tiende |
ovemadsen
Medlemmer
Antal indlæg: 98
Bopæl:
Tilmeldt: 22.06.11 |
Lagt på d. 09/10/2013 22:36 |
|
|
På de første sider af Liber Daticus for Snejbjerg Sogn 1775 - 1814 giver præsten en udførlig redegørelse for alt muligt vedrørende præstekaldet, herunder tiende for året 1776:
http://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-33544-5863-63?cc=2078555&wc=M94Q-Z6N:1372344932
(tak for henvisningen til Family Search på hjemmesiden, Arne!)
Nu kommer mine spørgsmål:
1. Der er lavet tiende akkord (altså en aftalt mængde korn i stedet for udtagning af neg "i kærven"). Jeg troede ikke, at sådanne tiende akkorder blev almindelige før 10-20 år senere. Er der nogen der tør gætte på, om det har været en aftale, som skulle fornys hvert år, eller om den (allerede på det tidspunkt) skulle gælde i al fremtid?
2. En lille del af korntienden er konverteret til penge. Igen: jeg troede først, sådan noget skete 10 - 20 år senere. Nogen der kan hjælpe mig?
3. Herremanden på Møltrup, som ejede kirken, skal levere 5½ tønde rug til "brød og vin" (hvis ellers jeg har læst rigtigt). Jeg er totalforvirret: Jeg troede, at en kirkeejer bare indkasserede kirketienden, så kunne han holde kirken vedlige, hvis han havde lyst (eller havde brug for plus på sin saligheds konto :) Hvad betyder: "Brød og vin"?
mvh,
Ove Madsen
Redigeret af feldborg d. 09/10/2013 23:25 |
|
|
| ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) | ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) | ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) | ![](../themes/Valencia/images/blank.gif) |
|
|
|