hammerum-herred.dk
Navigation
Gæster
Forside
Kirkebøger
Batch-Numre
Andre nævnelser
Skifter
Tingbøger
Fast ejendom
Lægdsruller
Familiestof
FS / AO / Wiberg
Kommunalstof
Andre kopier
Slægtstavler
Borris Seminarium
Andre afskrifter
Skat
Artikler
Fotoalbum
Gravsten
Links
Bøger
Søg
Søg i debatforum
Slægtsbøger
Forumindlæg
Se indlæg
hammerum-herred.dk | Forum | Efterlysninger
Forfatter Silkegaard i Feldborg.
Esben
Medlemmer

Antal indlæg: 97
Bopæl:
Tilmeldt: 11.02.09
Lagt på d. 10/09/2011 10:11
Hej alle.

Jeg er stødt på navnet Silkegaard i Feldborg i J. Abildstrups bog. Det er i forbindelse med Anders Jepsen i Trabjerg:

Under Klementsfejden maa han have taget Parti for Bønderne og derved forbrudt sit Gods; thi 1542 fik han kgl. Bevilling paa at beholde sit Bondegods for samme Landgilde som før Fejden. 2. Septbr. 1571 udstedtes kgl. Befaling til Landsdommeren om at stævne hans Arvinger for nævnte Bondegods, men disse paastod, at han havde købt det førend Skipper Klements Opløb, og at det var indløst igen fra Kronen, efter at Fejden var afstillet. Dette Gods var Graasand, 1 Gaard i Høstrup, 1 Gaard i Tinkerdal og nogle Enge i Simmelkjær, som brugtes til Silkegaard i Feldborg.

Jeg har fundet navnet på en liste over Haderup sogn fra Vinderup Egnshistoriske Forening. Gården er nævnt 1571 som Silckegaard, og skulle nu være forsvunden. Ordet silke skulle henvise til beboernes velstand eller mangel på samme.

Er der nogen, som ved, hvor den Silkegaard i (Over/Neder) Feldborg skulle have ligget?

Mvh. Esben.
 
Forfatter RE: Silkegaard i Feldborg.
feldborg
Super Administrator



Antal indlæg: 3531
Bopæl:
Tilmeldt: 26.06.05
Lagt på d. 11/09/2011 10:09
Det ser ud til, at alle omtaler af stedet viser hen til den nævnelse i Abildtrups "Abildtrupgaard og dens beboere", der omtaler Anders Hvids formodede ejerskab af gården omkring 1525 baseret på et brev af 2 sep 1571.

Det er mig bekendt den eneste kilde der kendes til navnet. Om Abildtrups fortolkning er korrekt tør jeg ikke sige. Ihvertfald er det lige netop her han går helt galt i byen med sammenblandingen af Trabjerg og Abildtrup slægterne. Ovennævnte Anders Hvid er faktisk slet ikke en "Hvid", men hedder Anders Jepsen Trabjerg.

Øyvind Lier Hansen skriver i "Træk af Feldborg-egnens historie", side 4:
Da skriftlige kilder før 1500-tallet er temmelig sjældne, træffes navnet Feldborg første gang i en sådan i 1492, samme år som Columbus opdagede Amerika . Da gjorde sandemænd markskel mellem Vistorp mark og de tilgrænsende ejendommes jorder, nemlig Gindeskov, Gråsand, Feldborg og Bolskov (ved Simmelkjær).
I kancelliets breve fra 1571 omtales en gård, "Silkegård" i Feldborg, men hvor denne gård lå, og hvorfor den hed sådan, fortaber sig imidlertid i fortidens mørke .



mvh, a.f.
hammerum-herred.dk  
Forfatter RE: Silkegaard i Feldborg.
Esben
Medlemmer

Antal indlæg: 97
Bopæl:
Tilmeldt: 11.02.09
Lagt på d. 11/09/2011 22:29
Mange tak for svaret!

Ja, - sammenblandingen af de 2 personer har givet anledning til en del hovedbrud rundt omkring. Heldigvis gør flere i dag opmærksom på den fejl, der også har været "sandhed" på adskillige hjemmesider i flere år.

Vi kommer nok ikke nærmere på, hvor gården skulle have ligget - det er nok svært i dette tilfælde. Men måske dukker der noget op en skønne dag!

Mvh. og tak
Esben.
 
Copyright © 2004 by a.f.
webmaster@dis-danmark.dk