hammerum-herred.dk
Navigation
Gæster
Forside
Kirkebøger
Batch-Numre
Andre nævnelser
Skifter
Tingbøger
Fast ejendom
Lægdsruller
Familiestof
FS / AO / Wiberg
Kommunalstof
Andre kopier
Slægtstavler
Borris Seminarium
Andre afskrifter
Skat
Artikler
Fotoalbum
Gravsten
Links
Bøger
Søg
Søg i debatforum
Slægtsbøger
Forumindlæg
Se indlæg
hammerum-herred.dk | Forum | Efterlysninger
Side 2 af 2 < 1 2
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
feldborg
Super Administrator



Antal indlæg: 3531
Bopæl:
Tilmeldt: 26.06.05
Lagt på d. 20/11/2006 00:48
Ole Friis skrev:
Tøjhusmuseets udstilling om hæren i 1700-tallet tegner et billede af dårligt lønnede og fordrukne daglejere på samfundets bund. Og nok er sergent Friis ünderofficer, men så er han altså heller ikke mere. Jeg er kun stødt på hans hustru som fadder


Pas nu lige på, at der ikke går for meget "Jeppe på Bjerget" i det.

Selvfølgelig var der også herovre forskel på rig og fattig, men der var aldrig de så store forskelle som der var i Østdanmark. Og specielt var der slet ikke den samme herre / slave mentalitiet som der var ovre øst på. Faktisk var fæste- og hoverisystemet oftest til bondens fordel og til godsejerens ulempe.

Nu kan jeg pt.ikke komme ind på Tom Stryhns udgave af Wibergs, men det foresvæver mig, at der er en betydelig præsteslægt ved navn Frisenberg helt tilbage til begyndelsen af 1600 tallet. Vist nok mest lokaliseret på Sjælland.

Den gode mand Sergeant Friis er jo formentlig forlængst "Afdanket", hvilket jo rent faktisk er en hædersbevisning(!), men han har næppe fået lov til at bære dette navn medmindre han eet eller andent sted langt ude var af Friis-slægten.

Afstandene var (og er) altså også lidt anderledes herovere. Og et flyt fra Sevel til Aulum er bestemt ikke noget særligt, heller ikke i 1700 tallet.

Men du har ret i, at man overtager ikke en mølle i fuld drift (og lige netop dengang var det jo rigtig godt at være møller) uden midler og ej heller uden at have erfaring med mølledrift. Så dér er noget at checke op på.


mvh, a.f.
hammerum-herred.dk  
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Ole Friis
Medlemmer

Antal indlæg: 15
Bopæl:
Tilmeldt: 10.11.06
Lagt på d. 20/11/2006 09:36
I lang tid har snakken gået i min familie, om Friis i vores tilfælde var en gren af 'uægte' børn fra godset Frisenborg, eller Friis var et øgenavn til indvandrere fra frisiske områder, som så er blevet hængende.

Efterhånden ser det for mig ud til, at alle Friis'er formentlig hænger sammen med den lavadelige Friis-slægt, som i middelalderen kom fra det, der i dag er Nordtyskland, og slog sig ned på Fyn. Selv om der er mange Friis'er rundt omkring kan det jo med mange børn sagtens lade sig gøre, at vi alle er af den slægt, men netop skudt ud som sidegrene på forskellige tidspunkter.

At Friis altså er et entydigt slægtsnavn.

Det er så 'bare' et spørgsmål om at finde 'the missing link', og min formodning var, at med sergent Friis og de fine Friis'er i Sahl var vi måske ikke så langt fra den forbindelse. I den 'fordrukne' sergent, som netop slet ikke behøver at have været så fordrukken endda, lå mest en erkendelse af, at der måske alligevel stadig mangler nogle generationer, før sergenten og kammerassessoren hænger sammen.

Men hvordan graver jeg historien om pengene til møllen ud? Jeg har - som det sikkert står klart - ikke nogen særlig erfaring med detteher.

mvh Ole Friis


Ole Friis
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Laila Nørgaard
Medlemmer

Antal indlæg: 46
Bopæl:
Tilmeldt: 20.01.06
Lagt på d. 20/11/2006 16:59
Til Ole

I Rønbjerg KB (nabosogn til Sahl) ses for perioden 1689 - 1816 - opslag 168 :
1725 får Mons. Christian Friis på Nørkiær en dreng døbt - jeg er ikke gået dybere ind i sagen, men det kunne være et bud på faderen til din sergent!

V.h.
Laila Nørgaard
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Ole Friis
Medlemmer

Antal indlæg: 15
Bopæl:
Tilmeldt: 10.11.06
Lagt på d. 20/11/2006 18:12
Tak for tippet, men han har ikke alderen, for sergenten er ifølge den alder, der er opgivet ved hans begravelse født ca 1721.

Grete - prøv at kigge igen på sergent Friis i folketællingen 1787. Bemærkningerne forekommer mig stadig næsten ulæselige, men nu har jeg et par ideer.

Det ser for mig ud, som om der står: Enkemand efter Kirsten Benge.... i den første kolonne.

I den anden står det "Sergeant i ..." muligvis noget med förste. Men kan det ikke tænkes, at det er en henvisning til det regiment eller militærkorps, han er tilknyttet. Jeg fandt i kirkebogen en dåb, hvor en kvinde har født et "uægte barn" og opgiver barnefaderen som "en Soldat i Pingels Companie ...". Så det militærkorps, som vistnok er et af de kendte på den tid, har åbenbart opholdt sig på egnen i en periode midt i 1700-tallet. Men det navn kan jeg ligegodt ikke få til at passe på teksten. Så skulle der i hvert fald stå "förste Pingel" nærmest i et ord.

mvh Ole Friis


Ole Friis
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Grete Nielsen
Medlemmer

Antal indlæg: 11
Bopæl:
Tilmeldt: 21.07.05
Lagt på d. 20/11/2006 21:13
Hej Ole!
Jeg mener stadig, der står 'enkemand efter første ægteskab' og så noget mere, men det er unægtelig svært at se.

Jeg har sendt det til tydning i diskussionsforum hos Dis Danmark, så forhåbentlig er der nogen der, der kan tyde det.

mvh Grete

mvh Grete
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Ole Friis
Medlemmer

Antal indlæg: 15
Bopæl:
Tilmeldt: 10.11.06
Lagt på d. 20/11/2006 22:06
Hej Grete, ja det kan jeg godt se nu. Jeg har arbejdet med et billede af siden, vendt det i negativ, og forstørret og gjort skarpere.

I første kolonne står der: "Enkemand efter første ægteskab", som du også læser det. Og nedenunder står der "ugifte" om de to døtre.

I næste kolonne er det jo let at se, at der står Sergeant i første linje. Og hvad der står nedenunder, kan jeg stadig ikke læse, måske er det en bemærkning om døtrene.

Det førte altså heller ikke videre.

mvh Ole Friis




Ole Friis
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Ole Friis
Medlemmer

Antal indlæg: 15
Bopæl:
Tilmeldt: 10.11.06
Lagt på d. 21/11/2006 15:17
Nu har jeg fået svar fra Tøjhusmuseet, som ikke kan hjælpe, men henviser til Rigsarkivet. Ifølge hjemmesiden for Statens Arkiver har militæret ført stambøger over sit personale siden cirka 1747. Det er jo indenfor sergent Friis tjenestetid, så måske er han til at finde dér. Det kunne måske både kaste lys over hans oprindelse og hans gøren og laden i militærkarrieren før 1770.

Jeg arbejder i København, så jeg bruger en fridag eller to inden alt for længe på at opsøge Rigsarkivet og stambøgerne.

Ellers må vi håbe, at andre, som har læst om sergent Friis, snubler over noget interessant og giver et tip ligesom Laila Nørgaard. Jeg har set efter, den pågældende Friis blev døbt Anders.

Det kunne jo også være sjovt at finde ud af, hvad der blev af Niels.

mvh Ole Friis




Ole Friis
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Ruth Neumeister
Medlemmer

Antal indlæg: 794
Bopæl:
Tilmeldt: 06.07.05
Lagt på d. 11/02/2008 10:56
Arne skrev:
Vedr. Skærbæk Mølle: I 1768 dør mølleren i Skærbæk Mølle, Christoffer Nielsen, og efterlader sig enken Karren Vistisdatter og to små børn. Som skik og brug var gifter enken sig snarest muligt igen. Valget falder på den unge Poul Pedersen (Huus) der er ud af en smedefamilie fra Tvis og som samtidig med ægetskabet overtager driften af møllen.

Christoffer Nielsen havde 3 børn: Visti, Niels og Karen. Sidstnævnte bliver født 1767, og hvis jeg har tydet det rigtigt, så må faderen Christoffer være død året før.

www.hammerum-herred.dk
Aulum sogns Kirkebog 1748 - 1810, C 512 A-01 opslag 62 af 188
1767
4. Søndag efter Hell 3 K: dag Sal: Christophers datter i Kronborg Karen
fadere vare
Vidste Møller
Christen Urlund
Maren Olufsdatter i Lund Bye
Maren (?)
Karen Christensd: i Skierk
Anne Vidsti datter bar barnet (moster)

Christen Urlund må vel være fra Tvis sogn ligesom Poul Pedersen (Huus). Måske er der forbindelse imellem dem og Visti Møller i Avlum.

Ruth
 
Forfatter RE: Friis og Skærbæk Mølle
Grete Nielsen
Medlemmer

Antal indlæg: 11
Bopæl:
Tilmeldt: 21.07.05
Lagt på d. 16/04/2009 18:21
Hej Ole!

Leder du stadig efter vores fælles stamfader Ole Friis?

Vi er jo gået ud fra, at hans ældste børn, deriblandt vores ane Christian Olesen Friis, var født i Sevel, fordi der ved Christians død i Aulum står i kirkebogen, at han var født i Sevel sogn.

Jeg har nu - via de nyindtastede ’Nygaard sedler’ - fundet ud af, at Ole sikkert var sergent i Ramsing i Viborg amt, da børnene blev født i stedet for i Sevel i Ringkøbing amt.

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=15&sort=e&ret=14&vis=2&nr=104443

Jeg har fundet børnenes dåb i Ramsing, men det har ikke givet nye oplysninger om, hvem Ole(Oluf) Friis var.
Der er en søn mere (Peder Christian – 2 år yngre end Christian).
Datteren Else er den yngste, der er født i Ramsing (1770) og Mette Cathrine er født i Sahl i 1771, så familien må være flyttet i 1770 eller 1771.

Jeg har alle døtrenes konfirmationer i Sahl, men sønnernes konfirmationer, kan jeg ikke finde, hverken i Ramsing eller i Sahl??

http://nygaards-sedler.dk/viewpage.php?page_id=15&nr=103949&sort=e&vis=2

På dette link kan du se en Oluf Friis, der er ført i 1719 i Alrø, hvilket jo passer med vores Oluf, men det er endnu ikke lykkes mig at finde ud af, om det kan være ham.

Venlig hilsen
Grete Nielsen.

Tusind tak til Arne Feldborg og Co. for Nygaards sedler!
 
Side 2 af 2 < 1 2
Copyright © 2004 by a.f.
webmaster@dis-danmark.dk